Kulturno istorijska dobra

03.05.2023 06:55
872

Manastir Žiča

Manastir Žiča spada među najveće srpske svetinje. Podignut je u prvoj polovini XIII veka na pomalo neuobičajenom mestu za to vreme, u plodnoj ravnici na samo 2km od Mataruške Banje prema Kraljevu.

Podigao ju je prvi kralj Srbije Stefan Nemanjić.

U njoj je prvi srpski arhiepiskop Sava krunisao svog starijeg brata kao prvog srpskog kralja (1217) i posvetio episkope novoosnovanih eparhija. U Žiči su krunisana još dva srpska kralja iz dinastije Nemanjića (1169-1371), Stefanovi sinovi – Radoslav i Vladislav.

manastir-zica.jpg

Kamena šuma

Jedinstven prirodni fenomen, "kamena šuma", nalazi se na lokaciji između manastira Žiče i Mataruške Banje.

Na području od petnaest hektara nalaze se naslage i ostaci kalcifikovanog drveta za koje postoje procene stručnjaka da potiče iz vremena paleolita.

Naslage i ostaci kalcifikovanog drveta su iz vremena paleolita, a ima naslaga starijih i od milion godina.

U celom svetu postoji tek oko 30 ovakvih nalazišta, a u Evropi samo još pet, u Češkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini i Belgiji.

Manastir Studenica

Bogorodičina crkva u Studenici sagrađena je u poslednje dve decenije 12. veka.

Jedan je od najlepših spomenika Raške graditeljske škole i istovremeno najugledniji među srpskim manastirima.

Njena raskošna skulpturalna plastika u belom radočelskom mermeru ima romansko-vizantijske odlike, a veličanstveno freskoslikarstvo oličeno u RASPEĆU privlači turiste, te moderne hodočasnike, da se oko nje skupljaju i da joj se dive.

Godine 1986, u kojoj je proslavljala osam punih vekova svog postojanja, Studenica je upisana u listu svetske baštine UNESCO-a kao spomenik univerzalne vrednosti.

manastir-studenica.jpg

Srednjovekovni grad Maglič

Na vrhu strmog, izdvojenog brda, na oko trideset kilometara jugozapadno od Kraljeva, nalazi se srednjevekovni grad Maglič.

Okružen je strmim liticama, tako da je pristup gradu dosta otežan.

Njegovo poreklo ni do današnjih dana nije osvetljeno. Pretpostavlja se da je izgrađen posle mongolske provale 1240. godine.

Prvi pisani podaci o ovom srednjevekovnom gradu potiču iz 1337. godine, iz vremena arhiepiskopa Danila II, koji je na Magliču, pored tada postojećih objekata, podigao palate i ćelije.

Maglič je danas jedan od naših najočuvanijih srednjevekovnih gradova.

srednjovekovni-grad-maglic.jpg

Veseli spust

Veseli spust je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije.

Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km vijugavog toka Ibra, veliki broj dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

Slobodno se može reći da je veseli spust jedna velika žurka na reci i događaj koji svakako treba osetiti.

veseli-spust.jpg